Web Analytics Made Easy - Statcounter

در فصل تابستان، گرمای شدید هوا و فروش بلیط به اندازه ظرفیت هواپیما موجب عدم پرواز به موقع در استان بوشهر شده است و این امر سبب به تاخیر افتادن و یا کنسلی پرواز بسیار از مسافران می شود.

به گزارش شبکه اطلاع رسانی راه دانا؛ به نقل از سپاس؛ امروزه برای طی کردن مسیرهای طولانی، به جهت صرفه جویی در وقت و سهولت سفر، از هواپیما استفاده می شود که دور شدن از این هدف موجب نارضایتی اقشار مختلف مردم می شود.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

متاسفانه در چند سال اخیر، به دنبال افزایش متقاضی و کاهش تعداد پروازها، تاخیر و بخصوص کنسل شدن پروازها در شهر بوشهر مشکلات متعددی را برای مسافران ایجاد کرده است.

چند روز پیش یکی از پروازهای بوشهر از شرکت هواپیمایی زاگرس کنسل و به روز بعد موکول شد که بر اساس اظهارات یکی از مسافران، پرواز حدود 40 نفر از مسافران کنسل شد و مسولان مربوطه، علت این کنسلی را کمبود ظرفیت هواپیما اعلام کردند.

برای 12 مسافر کارت پرواز صادر نشد

گفتنی است که این اتفاق، یک شنبه هفته ی گذشته نیز برای پرواز مشهد به بوشهر از شرکت هواپیمایی زاگرس رخ داد که منجر به عدم صدور کارت پرواز برای 12 نفر از مسافران شد.

مسافر این پرواز در گفت و گو با سپاس، اظهار داشت: مسولان مربوطه گرما شدید هوا را علت این اقدام بیان کردند و خلبان به دلیل سنگینی هواپیما اجازه ورود تعدادی از مسافران را نداده است.

رسول خواجه، رئیس ایستگاه زاگرس در بوشهر در گفت و گو با خبرنگار سپاس در خصوص اتفاقات اخیر که در پروازهای این شرکت هواپیمایی افتاده است، گفت: هر چه دمای هوا بالا می رود، ارتفاع از سطح دریا بیشتر می شود و همچنین اگر طول باند کمتر باشد، هواپیما با وزن کمتری نسبت ظرفیت اصلی خود می تواند پرواز کند.

وی افزود: در صورتی که هواپیما با ظرفیت خود از زمین بلند شود، باعث وارد شدن فشار به موتور هواپیمای شده و در نهایت منجر به سقوط می شود.

خواجه اظهار داشت: در بوشهر با وجود دمای بالا و به دلیل کم بودن ارتفاع نسبت به سطح دریا و همچنین بلندتر بودن طول باند، این مشکل در بوشهر رخ نمی دهد.

به دنبال این اتفاق و توضیحات رییس ایستگاه زاگرس در بوشهر، کارشناس هوا فضا توضیحات علمی مربوط به پرواز هواپیما را بیان کرد که در ادامه می خوانیم.

به دلیل افزایش دما باید از تعداد مسافران کاسته شود

این کارشناس بیان کرد: هواپیماهای مسافربری دارای یک نمودار و وزن برخواست هستند که این وزن ثابت نیست و در صورتی که وزن هواپیما از حداکثر وزن برخواست بیشتر باشد، سقوط می کند.

وی افزود: حداکثر وزن برخواست هواپیما با دما رابطه عکس دارد یعنی با افزایش دما حداکثر وزن برخواست کاهش می یابد و در تنیجه موتور وزن کمتری را می تواند بلند کند.

کارشناس هوافضا با بیان اینکه نمودار مربوط به هر هواپیما با هم تفاوت دارد، اظهار داشت: در این شرایط مجبور به کم کردن بار هواپیما می شویم که این مهم از طریق کم شدن بار یا مسافر امکان پذیر می شود و طبیعتا کم شدن تعداد مسافر در اولویت قرار می گیرد.

وی در خصوص طول باند، اذعان کرد: هر هواپیما برای بلند شدن، بایستی به سرعت خاصی برسد و در شرایطی که دمای هوا بالا و فشار هوا کم باشد، درصد احتراق موتور پایین می آید.

این کارشناس اضافه کرد: در این شرایط و با وجود ارتفاع زیاد از سطح دریا، هواپیما برای رسیدن به سرعت تیک اف بایستی مسافت بیشتری را طی کند.

وی بیان کرد: در شرایط نامناسب آب و هوایی، در صورتی که طول باند دو برابر باشد هواپیما می تواند مسافت بیشتری را طی کند و سرعت بیشتری را خواهد داشت در نتیجه می تواند با وزن خود بلند شود.

عمر مفید هواپیماها به پایان رسیده است

با توجه به توضیحات کارشناس مربوطه درمی یابیم حذف تعداد مسافر به شرایط آب و هوایی و جغرافیایی مبدا بستگی دارد.

این کارشناس تغییر در ساعت پرواز را یکی از راه حل های مناسب و قابل اجرا دانست و گفت: باتوجه به شرایط آب و هوایی در این استان و اختلاف دمای شب و روز، در صورتی که هواپیما در اواخر شب یا اوایل صبح بلند شود، از تعداد مسافران حذف شده کم می شود.

وی افزود: در حال حاضر هواپیماهای موجود، عمر مفید خود را کرده اند و مشکلاتی برای تامین هواپیما وجود دارد و از طرفی شرایط آب و هوایی در کشور به گونه ای است که تا آخر تابستان شاهد بروز این مشکلات هستیم.

با توجه به شرایط موجود، تغییر هواپیما، تغییر ساعت پرواز و عدم فروش تعدادی از بلیط ها سه راه برای حل این معضل است که آسان ترین راه عدم فروش بلیط است.

حال با توجه به امکان پیش بینی دمای هوا، سوالی که در ذهن تداعی می شود آن است که چرا با وجود اطلاع از این مسئله بلیط هواپیما بر اساس ظرفیت آن فروخته می شود و از تعداد آن کاسته نمی شود؟

انتهای پیام/

منبع: دانا

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.dana.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «دانا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۱۴۰۸۵۶۹۴ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

افزایش ۳۷ درصدی میزان تولید پتروشیمی بوشهر

به گزارش خبرگزاری صدا و سیما مرکز بوشهر؛ جواد حاتمی در نشست هم اندیشی راهکار‌های تحقق حداکثری جهش تولید با مشارکت مردم در صنعت ارزآفرین پتروشیمی با حضور معاون وزیر نفت اظهار داشت: پتروشیمی بوشهر در سال گذشته با ۵۱۰ میلیون دلار صادرات در این شاخص رشد ۱۸ درصدی داشته و همچنین موفق به کسب درآمد ۲۰۰ هزار میلیارد ریال شده است.

وی بیان کرد: ظرفیت تولید پتروشیمی بوشهر حدود ۹ میلیون و ۲۴۸ هزار تن است که بخشی از این محصولات به صورت خوراک به مصرف واحد‌های دیگر مجتمع می‌رسد و بخش دیگر به عنوان محصول نهایی صادر می‌شود.

مدیرعامل شرکت پتروشیمی بوشهر گفت: مجموعه پتروشیمی با توجه به تنوع محصولات بزرگ‌ترین زنجیره ارزش صنعت پتروشیمی کشور را دارا است به نوعی که از مرحله دریافت گاز ترش تا انواع محصولات شیمیایی و الفینی در پتروشیمی بوشهر تولید می‌شود.

حاتمی ادامه داد: این محصولات توسط ۱۲ پتروشیمی تولید می‌شود و یا در آینده با راه اندازی فاز‌های توسعه‌ای تولید آنها آغاز می‌شود.

وی اظهار داشت: پتروشیمی بوشهر از طریق فروش یوتولیتی کمک شایانی به سایر واحد‌های پتروشیمی دارد به نحوی که یک سوم درآمد پتروشیمی بوشهر از محل فروش یوتیلیتی است.

حاتمی عنوان کرد: یکی از مسائل و مشکلات پتروشیمی تهیه خوراک است که با توجه به راه اندازی فاز دوم در آینده نزدیک نیاز است سهمیه خوراک پتروشیمی بوشهر افزایش پیدا کند.

مدیرعامل شرکت پتروشیمی بوشهر گفت: در تحقیق و توسعه نگاه به این است که از ظرفیت‌های داخلی نهایت استفاده انجام و از شرکت‌های داخلی برای شارژ کاتالیست‌ها بکارگیری شود.

حاتمی افزود: رویکرد زیست محیطی به صورت عینی و واقعی در پتروشیمی بوشهر دنبال می‌شود و در این زمینه برای کاهش پساب و حفظ محیط زیست منطقه اقدام‌های ارزشمندی اجرایی شده است.

وی عنوان کرد: در سال گذشته نیز تندیس واحد پاک به پاس اقدام‌های ارزشمند زیست محیطی به مجموعه پتروشیمی بوشهر اهدا شده است.

حاتمی ادامه داد: بهینه سازی و مدیریت مصرف انرژی و صرفه ۱۵۰ هزار دلاری ماهانه از دیگر دستاورد‌های این پتروشیمی محسوب می‌شود.

وی اظهار داشت: روزانه مصرف انرژی در حوزه تولید پایش می‌شود تا سهم بسزایی در صرفه جویی و پایش به صورت روزانه انجام شود.

حاتمی ادامه داد: کل فروش پتروشیمی بوشهر ۵۹۸ میلیون دلار گزارش شده است.

وی افزود: در مرحله دوم پتروشیمی متوسط پیشرفت واحد‌های در دست ساخت ۹۳.۵ درصد است که انتظار می‌رود دو تا سه طرح این مرحله در سال جاری به بهره برداری برسد.

دیگر خبرها

  • نوجوانان بوشهری بر بال آهنین به سودای پرواز پرداختند
  • بلیط سینما بی‌سروصدا گران شد
  • بلیط قطار و هواپیما برای این افراد نیم بهاست
  • تاخیر ۵۰۰دقیقه‌ای پرواز مشهد به تهران
  • نقص فنی هواپیمای مشهد به تهران و پرواز با ۵۰۰ دقیقه تاخیر
  • پرواز مشهد به تهران هواپیمایی چابهار با تاخیر ۵۰۰ دقیقه ای انجام شد
  • پرواز مشهد به تهران با ۵۰۰ دقیقه تاخیر انجام شد
  • تامین سوخت سه هزار و ۴۴۰ هواپیما از آبادان
  • ۵۸۹ هزار مخاطب به سینما رفتند/ صدرنشینی «مست عشق»
  • افزایش ۳۷ درصدی میزان تولید پتروشیمی بوشهر